Mat

På Öns Montessoriförskola lagas all mat på plats i vårt egna kök.
Det doftar ofta hembakat bröd.

Frukost serveras mellan kl. 07.30-08.00, lunch kl. 11.30 och mellanmål kl. 14.30. På förmiddagen och om barnen stannar till sen eftermiddag serveras en frukt.

Vi äter i åldersblandade grupper i en lugn och trivsam miljö där vi samtalar med barnen och ger dem en positiv bild av mat och samvaron kring matbordet. Under måltiderna stöttar vi barnen i de naturliga vardagsövningarna som uppstår i denna situation. Vi äter på porslinstallrikar och dricker ur glas samt erbjuder barnen gaffel och kniv som är anpassade för barnets handstorlek. 

Vi vill öppna upp för nya smaker och värna om barnens positiva upplevelse av mat och att våga prova nytt. Vi arbetar för att skapa en miljö där barnen utvecklas mot en hälsosam och hållbar livsstil, där ett allsidigt matintag har en viktig betydelse och där vi minskar vårt matsvinn.

Barnrådet är involverat i menyer och hur vi utformar våra matstunder så att de också är inbjudande för ögat och tanken. 

Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och vi är sparsamma med socker och följer en sockerpolicy.

Vi serverar en variationsrik kost. Nedan följer några exempel på veckomenyer.