Mat
På Öns Montessoriförskola lagas all mat på plats i vårt egna kök.
Det doftar ofta hembakat bröd.

Frukost serveras mellan kl. 07.30-08.00, lunch kl. 11.30 och mellanmål kl. 14.30. På förmiddagen och om barnen stannar till sen eftermiddag serveras en frukt.
Vi äter i åldersblandade grupper i en lugn och trivsam miljö där vi samtalar med barnen och ger dem en positiv bild av mat och samvaron kring matbordet. Under måltiderna stöttar vi barnen i de naturliga vardagsövningarna som uppstår i denna situation. Vi äter på porslinstallrikar och dricker ur glas samt erbjuder barnen gaffel och kniv som är anpassade för barnets handstorlek.
Vi vill öppna upp för nya smaker och värna om barnens positiva upplevelse av mat och att våga prova nytt. Vi arbetar för att skapa en miljö där barnen utvecklas mot en hälsosam och hållbar livsstil, där ett allsidigt matintag har en viktig betydelse och där vi minskar vårt matsvinn.
Barnrådet är involverat i menyer och hur vi utformar våra matstunder så att de också är inbjudande för ögat och tanken.
Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och vi är sparsamma med socker och följer en sockerpolicy.



Vi serverar en variationsrik kost. Nedan följer några exempel på veckomenyer.
V.36 | Frukost | Lunch | Mellanmål |
---|---|---|---|
Måndag | Tunnbrödsrulle, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | Vegetarisk linsstroganoff serveras med ris och sallad | Focaccia 🙂 frukt, mjölk/vatten |
Tisdag | Fil, cornflakes, frukt | Väldigt läcker maträtt på gratinerad fisk med potatis, kokta grönsaker. | Hembakat bröd, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten |
Onsdag | Smörgås, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | Chili con carne med mustig smak av paprika, lök och squash. En klassisk gryta med nötfärs, bönor och tomat. | Fralla, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten |
Torsdag | Hembakat bröd, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | Enkel och matig soppa med broccoli, potatis, lök, timjan och olja. Serveras med en smörgås. | Varma smörgåsar, grönsak, frukt, mjölk/vatten |
Fredag | Smörgås, knäckebröd, ägg, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas i ugnen serveras med ris, dressing och en fräsch sallad. Hoppas att ni alla får en fin helg och var rädda om varandra! | Smoothie med banan och frukt, smörgås |
V.39 | Frukost | Lunch | Mellanmål |
---|---|---|---|
Måndag | Matmuffins med cheese och skinka är perfekt att äta som nyttig och sofistikerad frukost 😊 | Läcker indisk gryta med härliga smaker. Mums! | Varm smörgås i ugn, frukt, mjölk/vatten |
Tisdag | Fil, cornflakes, frukt | Pytt i panna är en god vardagsrätt som går att variera efter smak och tycke. | Hembakade frallor är alltid godast, frukt, mjölk/vatten |
Onsdag | Hembakat bröd, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | Gratinerad falukorv är svensk husmanskost i ett nötskal. | Hembakat bröd, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten |
Torsdag | Tunnbrödsrulle, pålägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | En vegetarisk och fyllig linssoppa med krossade tomater, lök, morot och vitlök. | Pizzabullar, frukt, mjölk/vatten |
Fredag | Hembakat bröd/ knäckebröd, ägg, grönsak, frukt, mjölk/vatten | Sugen på en saftig kycklinggratäng? Vilken tur att den står på lunchmenyn! | Fil och frukt, smörgås |